To, že máme něco lety zažito, ještě neznamená, že je to tak i správné. Nastal proto čas vyvrátit dezinformace a uvést věci na pravou míru.
Omyl 1: Dřez pod oknem je ideál
A věru není… Obraz hospodyňky, která myje nádobí a přitom pozoruje přes okno, jak si děti hrají na zahradě, je obraz, který známe z amerických filmů. I proto dřez pod oknem představuje oblíbenou volbu, se kterou klienti často přicházejí do kuchyňských studií. Je však třeba si uvědomit, že ne vždy je tato cesta nejvhodnější. Jistě, díky oknu získáte dostatek přirozeného světla, ale to je asi tak všechno.
Za prvé, okna na Slovensku se otevírají dovnitř, na rozdíl od těch v USA, které se vysouvají vzhůru, takže pokud je vaše okno osazeno ve standardní výšce, případně potřebujete vyšší úroveň pracovní desky, mohla by vám baterie bránit v otevírání okna. Dále ve většině bytů je i radiátor osazen pod oknem, takže jej zbytečně a ne zrovna vhodně zakryjete skříňkou.
Omyl 2: Otevřené police jsou jen lapači prachu
Ne tak docela! Police dodají kuchyni osobitý ráz a osvěží ji. Jistě, pravdou je, že jejich zápornější stránkou je, že se na nich usazuje prach, ale nezaslouží si proto odsouzení. Jejich klady totiž v tomto případě přesahují tuto nevýhodu. Takže k přednostem… Výhodou přiměřeného množství otevřených polic v kuchyni je přehlednost a fakt, že vše je hned po ruce, nic není třeba hledat ani pobývat otevíráním a zavíráním dvířek. Dále, otevřené police v kuchyni nejsou jen trendové, ale také ohleduplné k peněžence. Sníží se totiž náklady na dvířka, kování a otevírací systémy. Zajímavé jsou výrazné barevné police jako kontrast ke zbytku linky.
Kuchyně s otevřenými policemi
Omyl 3: Trouba spadá do výšky
V současnosti je nepsaným pravidlem umisťovat vestavnou troubu na úroveň pracovní desky, aby při jejím používání nebylo třeba se sklánět. V případě, že má vaše kuchyně dostatečnou rozlohu, tak jde o skvělé řešení, je-li však vaše pracovní plocha v rámci kuchyně malá, bylo by nerozumné odkrojit z ní ještě troubou.
Totéž platí i tehdy, když máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem. Dokud je trouba nová, samozřejmě pohled na ni těší, co však za několik let? Pokud tedy při pohledu z gauče vidíte v zorném poli troubu nad úrovní pracovní plochy, raději ji schovejte do spodní části kuchyňské linky. A věřte, že nejde o zastaralé řešení.
Omyl 4: Čím větší, tím lépe
Dvojitý dřez, varná deska se čtyřmi hořáky či vysoká chladnička s mrazákem? Ne vždy je nutné mít je doma v plné velikosti. Zvlášť pokud žijete v domácnosti sami, případně je rozloha kuchyně opravdu malá. Často se totiž stává, že i ten, kdo vaří maximálně o víkendech, má doma docela zbytečně velkou varnou desku.